Kan ik bezwaar maken tegen aanslag erfbelasting?
Je kunt bezwaar maken tegen de aanslag erfbelasting. Dat kan over de hoogte van de belasting, over de vaststelling van de waarde of over ieder ander aspect.
Niet eens met de aanslag
Een aanslag erfbelasting kan hoger uitvallen dan verwacht, bijvoorbeeld door een andere waardering van een woning of door het niet meenemen van bepaalde aftrekposten. Ben je het niet eens met de aanslag? Dan kun je bezwaar maken.
Wat is bezwaar?

Als je het niet eens bent met een besluit, van in dit geval de Belastingdienst, dan kun je in bezwaar. Het wil zeggen dat je de organisatie die het besluit nam, vraagt nog een keer goed te kijken. Je maakt dus bezwaar bij De Belastingdienst. Pas nadat dit is afgwezen kun je naar een onafhankelijke rechter gaan. Dat noem je in beroep gaan, zie helemaal aan het einde van dit artikel.
Wat is de termijn om bezwaar te maken?
De termijn om bezwaar te maken is zes weken. Die datum begint te tellen vanaf de datum van dagtekening. Dat is de datum die je boven de aanslag aantreft. Het is ook mogelijk om “bezwaar te maken op later aan te voeren gronden”. Dat wil zeggen dat je daarmee de termijn van zes weken veiligstelt. Je doet dat bijvoorbeeld als je zaken nog verder moet onderbouwen. Denk aan het beter vaststellen van de ondernemingswaarde.
De Belastingdienst stuurt binnen twee weken een bewijs van ontvangst.
De Belastingdienst neemt binnen twaalf weken nadat jij het bezwaar hebt ingediend, een besluit. Die termijn kan zij verlengen met nogmaals zes weken. Je ontvangt daarvan bericht.
Hoe dien je een bezwaarschrift in?
Een bezwaarschrift is eigenlijk gewoon een brief, maar dan wel één waarin een aantal verplichte punten moeten staan.
In de brief moet minimaal komen:
- de datum waarop je het verstuurt;
- jouw naam en adres;
- de gegevens van de overledene;
- de aanslag, beslissing of betaling op aangifte waartegen jij bezwaar maakt;
- het aanslagnummer of kenmerk van de beslissing;
- de reden waarom je het niet eens bent met de aanslag;
- naam en handtekening onderaan de brief
Heb je documenten die jouw zaak ondersteunen? Stuur daarvan dan ook kopieën mee.
Kunnen jullie helpen bij bezwaar?
Als wij de aangifte erfbelasting hebben verzorgd dan kunnen wij ook bezwaar maken tegen de aanslag. Wij beoordelen altijd de aanslag met onze aangifte. Blijkt daaruit dat je meer moet betalen dan wij hebben aangegeven? Wij kijken waar de Belastingdienst dat op heeft gebaseerd. Je ontvangt een bericht waarin wij een advies opnemen of je wel of niet in bezwaar zou moeten gaan. Op dat moment kun je zelf actie ondernemen, of onze juristen dat laten doen.
Wij maken alleen in bezwaar in dossiers die wij zelf hebben ingediend.
Bij ons advies zit een verzoek om ons te machtigen dit te doen.
Levert bezwaar ook uitstel op?
Bezwaar maken tegen een aanslag levert geen uitstel van betaling op. Juridisch heet dat: er is geen opschortende werking. Je moet de aanslag dus wel betalen. Krijg je dan later gelijk op het bezwaar dan ontvang je het teveel betaald terug, plus belastingrente.
Je krijgt wel uitstel van betaling voor het gedeelte waar je bezwaar tegen maakt. Als het bezwaar is afgewezen moet je alsnog invorderingsrente betalen over het bedrag.
Wat als jouw bezwaar is afgewezen?
Je kunt je erbij neerleggen dat het bezwaar is afgewezen. Je kunt ook besluiten in beroep te gaan. Dat moet binnen zes weken bij de rechtbank. Om in beroep te gaan bij de rechtbank betaal je griffierechten, dat is een bijdrage in de kosten van de rechtbank. Beroep levert geen uitstel van betaling op, je kunt dat echter wel aanvragen.