
Juridische begrippen
Wanneer je te maken krijgt met erfbelasting of informatie hierover opzoekt, zal je een aantal belangrijke begrippen tegenkomen. In dit artikel staan de belangrijkste begrippen met uitleg voor je op een rij.
Aangifte erfbelasting
De aangifte erfbelasting is jouw opgave van de omvang van de erfenis en de waardering van de verschillende aspecten in die erfenis. Je geeft ook aan wie de erfgenamen zijn en welke verhouding zij hadden tot de overledene.
Aanslag erfbelasting
De aanslag erfbelasting is de formele melding van De Belastingdienst. Hierin staat hoeveel erfbelasting je moet gaan betalen en op welke datum dat binnen moet zijn. Ook de hoogte van de erfenis staat hiermee fiscaal vast. De Belastingdienst kan ook een ambtshalve aanslag opleggen. De aanslag is in principe het oordeel over de aangifte.
Belastingrente
De Belastingdienst vordert rente als jij een schuld hebt bij De Belastingdienst. Zij betaalt rente als jij geld tegoed hebt. De Belastingrente is een vast percentage dat afhankelijk is van de Europese rentestand. De Belastingrente houden wij bij in een tabel.
Verklaring van Erfrecht
Een verklaring van erfrecht is een notariële akte. Hierin staat wie is overleden, of er een testament is opgesteld en wie de erfgenamen zijn. Als er ook een executeur is benoemd, staat deze ook in de verklaring.
Erfenis
De erfenis, ook wel nalatenschap genoemd, zijn alle bezittingen en schulden van de overledene. Het gaat daarbij zowel om financiële als materiële bezittingen en schulden. Bijvoorbeeld een bankrekening, maar ook een auto, een woning en de inboedel.
Executeur
Een executeur is degene die door de overledene bij testament is aangewezen om bepaalde taken op zich te nemen. De belangrijkste taak van de executeur is de aangifte erfbelasting. Ook is de executeur verantwoordelijk voor de betaling van de erfbelasting.
In het testament staat welke bevoegdheden de executeur heeft. De executeur kan voor of met de erfgenamen een deel van de afwikkeling van de nalatenschap uitvoeren.
Erfgenamen
De erfgenamen zijn degenen aan wie die erfenis wordt nagelaten. Als de overledene geen testament heeft opgesteld dan zijn de erfgenamen volgens de wet vastgelegd. Wanneer er sprake is van een testament geldt wat hierin staat vermeld. Erfgenamen moeten in beginsel erfbelasting betalen over een erfenis. Dit na aftrek van vrijstellingen.
Testament
Een testament is een akte, opgemaakt door een notaris. In het testament legt de testateur (de persoon die het testament laat opstellen) vast wat er bij overlijden moet gebeuren met zijn of haar nalatenschap. Een testament is een uiterste wilsbeschikking. In Nederland moet je een testament opmaken bij een notaris. Wil je makkelijk een testament opstellen, dat kan via DoeHetZelfNotaris.nl
Erfenis verwerpen
Als erfgenaam heb je de mogelijkheid om de nalatenschap te verwerpen. Je kunt dat overwegen als je denk dat er meer schulden zijn dan bezittingen. Je bent, met terugwerkende kracht tot de datum van het overlijden, nooit erfgenaam geweest. Je hebt dan dus geen enkel recht op de bezittingen en schulden van de overledene. Het verwerpen van een erfenis moet bij de rechtbank.
Wettelijke verdeling
Wanneer er geen testament gemaakt is door de overledene, geldt de wettelijke verdeling. Dit houdt in dat alle bezittingen en eventuele schulden van de nalatenschap automatisch naar de langstlevende en eventuele kinderen overgaan.
In een testament kan ook zijn opgenomen dat de wettelijke verdeling van toepassing is.
Notaris
Een notaris is een openbaar ambtenaar die authentieke akten opstelt. Alleen wanneer een testament of verklaring van erfrecht zijn ondertekend door de notaris zijn deze ook daadwerkelijk geldig. Het is hiervoor niet altijd nodig om naar de notaris toe te gaan. Veel diensten, zoals een verklaring van erfrecht, kun je online afhandelen.